Etusivu Uutiset Vähemmän on enemmän

Vähemmän on enemmän

Tanja Pakarinen, meidän EQHS & kestävän kehityksen insinööri on kirjoittanut blogipostauksen liittyen kiertotalouteen. Lue postaus alta.

Stalatuben kolme keinoa edistää kiertotaloutta

Kiertotalous on resurssitehokas talousjärjestelmä ja toimintaympäristö, jossa tuotanto ja kulutus synnyttävät mahdollisimman vähän jätettä ja hukkaa. Toisin sanoen, jätteiden määrä minimoidaan ja raaka-aineet käytetään kestävällä ja tehokkaalla tavalla. Kiertotaloudessa hyödynnetään uudelleenkäyttöä ja kierrätystä myös mahdollisimman pitkään, jonka tuloksena pienennetään luonnonvarojen kulutusta.

Järjestelmän tavoitteena on talouden toimivuus ja kestävä kasvu ympäristön kestokyvyn rajoissa.  Nk. lineaarisessa talousmallissa käytetään neitseellisiä luonnonvaroja, ja tuotteet päätyvät lopulta jätteeksi, kun taas kiertotaloudessa kierrätetään olemassa olevia materiaaleja sen sijaan, että tuotettaisiin jatkuvasti lisää uutta. Tuotteita ja materiaaleja ei tuhota, vaan niitä käytetään yhä uudelleen uusien tuotteiden valmistamiseen. Kiertotalous on jatkuva kehä, joka optimoi resurssien käyttöä ja maksimoi materiaalien hyödyntämisen. Lopulta jätettä ei synny lainkaan.

Kiertotaloudessa on myös voimakkaasti mukana elinkaariajattelu, jossa ympäristönäkökohtien tarkastelulla varmistetaan tuotteen kokonaisvaltainen ympäristökuormitus, ja löydetään kuormituksen pahimmat kohdat. Stalatubella olemme tehneet tuotteillemme elinkaarimallinnuksen. Tiedot löytyvät EPD:istä.

Edistämme kiertotaloutta määrätietoisesti:

  1. Kehittämällä entistä kestävämpiä tuotteita

    Suunnittelemme tuotteita, jotka ovat kestäviä. Ts. niillä on pitkä elinkaari ja ne ovat kierrätettävissä. Tästä hyvänä esimerkkinä on kehittämämme erityislujat putket, joiden mekaanisten ominaisuuksien vuoksi raaka-ainetta tarvitsee entistä vähemmän saman vahvuusluokan saavuttamiseksi. Yhteistyö asiakkaiden kanssa tuottaa juuri  sopivat tuotteet heidän tarpeisiinsa, esimerkiksi cut-to-length-palvelumme avulla tuotteidemme valmistus sekä asennus asiakkaan kohteessa saadaan tapahtumaan ilman ylimääräistä hukkaa. Teräs, joka on pääraaka-aineemme, on 100-prosenttisesti kierrätettävissä ilman laadun heikkenemistä.
  2. Innovoimalla uusia keinoja resurssitehokkuuden kasvattamiseksi
    Minimoimme ja kierrätämme sivuvirrat ja jätteet tehtaalla. Eri teräslaaduista syntyneet sivuvirrat kierrätetään tehokkaasti. 100% muista sivuvirroista tai jätteistä joko kierrätetään tai käytetään energiaksi.  Olemme pienentäneet tuotannosta tulevan romun määrää verrattuna tuotantotonneihin 34,5 % viimeisen viiden vuoden aikana.
  3. Kasvattamalla kierrätysteräksen osuutta hankkimissamme materiaaleissa
    Takaamme, että vähintään 75 % valmistuksessa käyttämästämme raaka-aineesta on kierrätettyä. Tätä osuutta pyrimme tavoitteellisesti jatkuvasti lisäämään. Joissakin tapauksissa kierrätetyn raaka-aineen osuus ylittää jopa 90%.

Yleisesti ottaen kiertotalouden ideana on, että tuotteet suunnitellaan kestäviksi, ne valmistetaan korkealaatuisista raaka-aineista, ja siten niiden elinkaari saadaan mahdollisimman pitkäksi. Valmistus toteutetaan mahdollisimman pienellä hukkaprosentilla eli resurssitehokkaasti. Elinkaarensa lopuksi materiaali kierrätetään ja kierrätetystä materiaalista valmistetaan aikanaan taas uutta putkea. Teemme Stalatubella jatkuvaa kehitystyötä kiertotalouden edistämiseksi, ja olemmekin onnistuneet tässä erinomaisesti.

Vaikka kestävä kasvu on toimintamme ytimessä, maailma ympärillämme ei ole valmis. Päästöttömyyteen ei päästä yhdessä päivässä, viikossa tai edes kuukaudessakaan. Muutos vie aikaa, mutta kaiken kaikkiaan kiertotalouden lisääminen ja täydellinen hyödyntäminen mahdollistaisi ilmastonmuutoksen, luonnon monimuotoisuuden katoamisen ja yleisesti kaiken saastumisen loppumisen.