Huomiota kiinnitetty erityisesti ennaltaehkäisevään toimintaan
Turvallisuuskulttuurin edistäminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja yhteisöllisyyteen. Kannustamme työntekijöitä tekemään havaintoja ja aloitteita rohkeasti. Tavoitteena on, että jokainen välittää omasta ja työkavereidensa turvallisuudesta. Emme moiti muita, vaan haluamme varmistaa, että kaikki pysyvät terveinä ja turvassa.
Olemme Stalatubella saavuttaneet merkittävän virstanpylvään: kaksi kokonaista kalenterivuotta ilman yhtäkään sairauspoissaoloon johtavaa työtapaturmaa. Tämä saavutus on seurausta pitkäjänteisestä työstä turvallisuuskulttuurin parantamiseksi ja ennaltaehkäisevän toiminnan kehittämiseksi.
Läheltä piti -tilanteiden sekä turvallisuushavaintojen raportointi on olennainen osa turvallisuuskulttuuria. Näiden tilanteiden kirjaaminen auttaa tunnistamaan ja poistamaan riskejä ennen kuin ne johtavat varsinaisiin tapaturmiin. Vuonna 2024 havaintojen määrä yli kolminkertaistettiin vuoden takaisesta. Tämä osoittaa, että työntekijämme ovat entistä aktiivisempia turvallisuushavaintojen tekemisessä.
Ennaltaehkäisevä toiminta on avainasemassa työturvallisuuden parantamisessa. Turvallisuushavainnot ovat tärkeitä, sillä niiden avulla riskit voidaan poistaa ennen kuin tapaturmia pääsee tapahtumaan. Alkuvuodesta 2024 käynnistimme sisäisen turvallisuuskampanjan, jonka tavoitteena oli kannustaa henkilöstöä tekemään havaintojen sekä ilmoittamaan läheltä piti -tilanteista matalalla kynnyksellä. Samalla otettiin käyttöön uusi, helppokäyttöisempi ja mobiiliystävällisempi järjestelmä Falcony. Kampanjointi ja uusi järjestelmä onkin madaltanut kynnystä havaintojen tekemiseen ja saanut ihmiset ajattelemaan turvallisuutta aktiivisemmin.
Myös turvallisuushavaintojen laatu on parantunut merkittävästi
Saamme nykyään erittäin laadukkaita havaintoja, ja havainnot perustuvat vapaaehtoisuuteen. Olemme kuitenkin huomanneet, että laatu korvaa määrän, kiittelee työturvallisuudesta Stalatubella vastaava Teppo Lassila.
Jokaisen työntekijän panos on tärkeä. Tehty havainto voi olla pienikin asia, joka ei vaadi tuntuvia investointeja. Ilmoittajan ei myöskään tarvitse itse ratkaista asiaa, pelkkä ilmoituksen jättäminenkin riittää. Turvallisuushavaintojen ja -aloitteiden kautta on tehty merkittäviä parannuksia työympäristöön. Esimerkiksi kaasupullojen sidonta, sammuttimien paikat ja ensiapukaappien sisällöt on tarkistettu nyt säännönmukaisemmin. Toiset havainnot ovat johtaneet myös merkittäviin investointeihin, kuten mm. hitsauskaasujen imurijärjestelmä uusiminen sekä pienempien kelojen kelanostin, mutta työturvalle ei Stalatubella aseteta hintaa.
Ennakoivan työturvallisuustyön mittarointia pyritään kehittämään jatkuvasti. Tulevaisuudessa tavoitteena on mittaroida työtuntimäärää, joka käytetään ennaltaehkäisevään toimintaan. Sairauspoissaolojen määrä on pysynyt alhaisena, ja työntekijöiden jaksamista tuetaan aktiivisesti. Psykososiaalinen ja kognitiivinen kuormitus on valittu yhdeksi painopistealueeksi, ja tukipalveluja on kehitetty tämän mukaisesti.
Turvallisuusaloitteista myös palkitaan. Palkitusta turvallisuusaloitteesta yhtenä esimerkkinä voidaan nostaa tuotantolinjalla käyttöönotettu operaattorin suunnittelema öljykaukalo, jotta öljy ei valuisi lattialle. Uskomme, että osaltaan palkkiojärjestelmämmekin kannustaa työntekijöitä tekemään havaintoja ja aloitteita.
Kehityssuunta on hyvä, ja olemme menneet ennakoivassa työssä eteenpäin viime vuonna, summaa Teppo.
Turvallisuuskulttuurin kehittäminen on jatkuva prosessi, jossa jokaisen panos on tärkeä. Yhdessä voimme varmistaa, että työpaikkamme pysyy turvallisena ja terveenä kaikille.
Pienessäkin asiassa voi piillä iso turvallisuusriski. Hankinta-assistentti Laura Neuvonen joutuu nousemaan tikkaille tarroittaessaan painavia emokeloja. Tekemänsä turvallisuushavainnon jälkeen Laura sai alleen tukevammat ja turvallisemmat tikkaat.