Etusivu Uutiset Toimitusjohtaja haalariharjoittelussa tehtaalla

Toimitusjohtaja haalariharjoittelussa tehtaalla

Toimitusjohtajamme Sami Packalén halusi ymmärtää entistä paremmin tuotantoprosessia sekä operaattoreiden päivittäistä työtä tehtaalla, vaikka hänellä onkin vankka kokemus yrityksen eri osa-alueista. Siitä ajatuksesta syntyi idea toimitusjohtajan haalariharjoittelusta tehtaalla. Yhdessä pääluottamusmies Topi Karppisen kanssa asiasta lyötiin vielä kättä päälle. Heti alkuun sovittiin, että kyseessä olisi ihan oikea perehtyminen, ei pelkästään katseluoppilaana toimiminen. Hands on -sopimus piti ja työviikko tehtaalla sisälsi kolme iltavuoroa ja yhden yövuoron Topin johdolla. Sami pääsi tositoimiin ja työskentelemään linjoilla 9 ja 11.

Sami ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, sillä tie nykyiseen pestiin alkoi kesäharjoittelijana Stalatubella 90-luvun lopussa. Vuonna 2001 Sami toimi tuotannon suunnitteluun liittyvissä projekteissa. Kehityshankkeista urapolku vei hankintapäällikön sijaisuuden kautta myyntihommiin vuonna 2003. Nykyiselle toimitusjohtajan paikalle Sami nimettiin vuonna 2020 myynti- ja markkinointijohtajan paikalta. Pitkästä urasta huolimatta operaattorin hommia Sami ei kuitenkaan ollut koskaan aikaisemmin päässyt kokeilemaan.

Operaattorin työ on fyysistä ja monipuolista

Toisin kuin voisi ajatella, Stalatuben tehtaalla ei istuta tumput suorina.  Operaattorit eivät pelkästään valvo monitorilta, kun kone hoitaa kaiken, vaan he ovat liikkeessä tuotantoprosessin eri vaiheissa. Mm. asettaminen, emokelojen ja putkinippujen nosto ja siirtely, putkien niputtaminen sekä putkien ja nurkkasäteiden mittaaminen vaativat askeleen, jos toisenkin tehdashallin ympäristössä. Vaikka raskaille kuormille on tarvittavat nostolaitteet, vaatii mm. asetusten tekeminen tarkkaavaisuuden lisäksi myös fyysistä kuntoa.

”Sinä päivänä ei tarvinnut miettiä meneekö kuntosalille, hiki tuli ja päivän 10 000 askeltavoite täyttyi työvuoron aikana reippaasti”, nauraa Sami.

Operaattoreiden työn moninaisuus yllätti kokeneen toimitusjohtajankin. Asetuksen tekeminen onkin Samista haastavinta, koska siinä on niin monta muuttujaa. Ohjetta, joka kattaisi kaiken, on mahdotonta laatia. Asetusten tekemiseen tarvitaankin vankkaa kokemusta. Haalariharjoittelussa koettiin myös useita onnistumisen elämyksiä. Samin käsin hitsaama rainajatko ajettiin koneen läpi.

”Hitsisauma kesti, mutta kyllä se jännitti”, iloitsee Sami.

Suuri arvostus operaattoreiden työtä kohtaan

Haalariharjoittelussa arvostus operaattoreiden työtä kohtaan kasvoi entisestään, ja ymmärrystä tuotannosta karttui enemmän kuin yhteensä kaikkina näinä vuosina. Toimitusjohtaja päätti, ettei haalariharjoittelu jää viimeiseksi, vaan kerran kvartaalissa voisi käydä ajamassa vuoron yhdessä eri operaattoreiden kanssa muistin virkistykseksi.

”Kun itse pääsee näkemään ja tekemään, saa aukottoman käsityksen työn vaativuudesta ja tärkeydestä”, sanoo Sami.

Sami kehuu operaattoreiden asennetta. Operaattoreilla on valtava osaaminen. Kaikki välittävät tuottavuudesta ja koneet pidetään käynnissä koko ajan. Jos linja seisoo, kaikkien pitää suunnata osaamisensa ja resurssit sen korjaamiseksi. Työvälineet pitää olla kunnossa. Porukalla autetaan toista, kun jollakin koneella on ongelma ja se pyritään ratkaisemaan yhteistuumin.

”Operaattoreiden osallistaminen tuotannon kehittämiseen on avainkysymys. Ne, jotka ajavat koneita kahdeksan tuntia vuorokaudessa, vuoden ympäri, ovat taatusti linjan parhaita asiantuntijoita”, summaa Sami.

Kysy lisää

Sami Packalén

ToimitusjohtajaStalatube Oy (Finland)