Etusivu Uutiset Energiansäästöä ja uudistettu ilmanvaihtojärjestelmä

Energiansäästöä ja uudistettu ilmanvaihtojärjestelmä

Olemme onnistuneet säästämään 16 % energiaintensiteetistä kolmen viime vuoden aikana. Energiaintensiteetti kertoo, paljonko energiaa tarvitaan suoritteen saavuttamiseen, ja sen pienentyessä parantuu energiatehokkuus. Tähän säästöön pääsimme hyödyntämällä aurinkopaneeleita, asentamalla oviverhopuhaltimia isoille ovillemme ja automatisoimalla ilmanvaihtojärjestelmäämme.

Ilmanvaihtojärjestelmämme automatisointi toteutettiin hybridilämmityksen avulla. Käytössämme on kolme ilmavesilämpöpumppua, jotka toimivat kaukolämmön rinnalla ja ohjautuvat automaattisesti tarpeen mukaan. Esimerkiksi kylmänä yönä järjestelmä alkaa lämmittää tiloja, kun taas kuumana päivänä se käynnistää jäähdytyksen. Automatisointi tarjoaa reaaliaikaista tietoa energiankulutuksesta ja auttaa meitä optimoimaan järjestelmän tehokkuuden. Vaikka investointi oli suuri, ensimmäiset tulokset ovat nähtävissä noin vuoden kuluttua. Järjestelmän arvioitu takaisinmaksuaika on noin viisi vuotta. Lisäksi järjestelmän päivitys paransi myös paloturvallisuutta, sillä tarpeettomat putket poistettiin, joten niitä ei tarvitse jatkossa nuohota. 

Tuotannossa ilmanvaihtojärjestelmän automatisointia hyödynnetään käyntitietojen perusteella. Jos jokin linja ei esimerkiksi pyöri, voidaan sen ilmanvaihtoa vähentää tai jopa kytkeä pois. Sama pätee myös toisinpäin eli järjestelmä varmistaa tehokkaan ja toimivan ilmanvaihdon käynnissä olevalla linjalla. Toimistotiloissa on samankaltainen järjestelmä, joka toimii väyläteknologialla. Konttorikerroksen huonesäätimiä ohjataan kiinteistövalvomosta etänä. Tulevaisuudessa tavoitteenamme on myös hyödyntää reaaliaikaista hyötysuhdelaskentaa, joka tulee optimoimaan energian kulutusta entisestään.