Etusivu Asiantuntijan näkemys STALA800 – kestävin materiaali linja-autojen koreihin?

STALA800 – kestävin materiaali linja-autojen koreihin?

Lari Brask, meidän Teknologia-ja tuotekehitysjohtaja, kertoo näkemyksiään STALA800 tuotteestamme hänen uudessa blogipostauksessan. Lue alta.

STALA800 (EN 1.4678) on täysin austeniittinen kromimangaaniseosteinen teräs, jolla on poikkeuksellinen lujuuden ja sitkeyden yhdistelmä. Se on suunniteltu korvaamaan lujat rakenneteräkset vaativissa sovelluksissa. STALA800-rakenneputkien minimi myötölujuus on 800 MPa ja vähimmäisvenymä 25 %. Täysin austeniittisen mikrorakenteen ansiosta se ei haurastu alhaisissa lämpötiloissa kuten monet ferriittiset tai martensiittiset teräkset. Tämä tarkoittaa, että materiaalin iskusitkeydestä ei tarvitse huolehtia missään lämpötilassa. STALA800 voidaan myös hitsata yhteen minkä tahansa ruostumattoman teräksen tai rakenneteräksen kanssa. Tässä on STALA800-rakenneputkien mekaaniset ominaisuudet, vertailun vuoksi on lisätty S700 rakenneteräs.

Korkean lujuuden ja venymän yhdistelmä antaa STALA800-materiaalille poikkeuksellisen hyvän energian absorbointikyvyn, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi linja-autojen korirakenteissa kevyempinä rakenteina. Sen korroosionkestävyys on myös paljon parempi kuin mietoteräksen, mutta suosittelemme silti sen pinnoittamista linja-auton korin riittävän korroosionkestävyyden varmistamiseksi.

Kirjoittaja

Lari Brask

Teknologia- ja tuotekehitysjohtajaStalatube Oy (Finland)

Technical support, Welding & materials