Etusivu Asiantuntijan näkemys CSRD-raportointi Stalatubella

CSRD-raportointi Stalatubella

Tanja Pakarinen, meidän EQHS & Sustainability Engineer, on kirjoittanut blogitekstin CSRD direktiivistä. Lue postaus alta.

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) on Euroopan Unionin direktiivi, joka astui voimaan tammikuussa 2023. Tämä direktiivi koskee suoraan asteittain listattuja ja suuria yrityksiä, ja sen tavoitteena on parantaa yritysten kestävyyden raportoinnin laatua, vertailtavuutta ja läpinäkyvyyttä. Suomessa direktiivi on osa kansallista lainsäädäntöä. Raportti tulee olemaan osa tilinpäätökseen liitettävää toimintakertomusta ja sillä on sama painoarvo kuin yrityksen taloudellisella raportoinnilla. Me Stalatubella, suomalaisena valmistavan teollisuuden yrityksenä, olemme sitoutunut noudattamaan näitä uusia vaatimuksia ja teemme ensimmäisen kestävyysraporttimme vuonna 2026.

CSRD-raportoinnin keskeinen osa on European Sustainability Reporting Standards (ESRS), jotka tarjoavat yhtenäiset periaatteet ja vaatimukset yritysten kestävyystoiminnan raportointiin. Näiden standardien avulla varmistetaan, että kestävyyttä koskevat raportit ovat vertailukelpoisia, luotettavia ja ymmärrettäviä. Tämä auttaa sidosryhmiämme tekemään tietoon pohjautuvia päätöksiä ja vertailemaan yritysten suorituksia kestävyyteen liittyvissä toimissa.

Stalatubella valmistauduimme raportointiin olennaisuuden arvioinnilla, jossa tunnistettiin ja arvioitiin sekä riskit ja mahdollisuudet, jotka voivat vaikuttaa strategiamme toteutumiseen ja tavoitteidemme saavuttamiseen että toimintamme olennaiset vaikutukset yhteiskuntaan ja ympäristöön. Tämä arviointi auttoi määrittämään olennaiset raportoitavat aiheet ja loi perustan raportoinnille. Arviointiin liittyi kaikkineen ESRS- kestävyysaiheiden läpikäynti, sidosryhmien kuuleminen sekä kestävyysvaikutusten, -riskien ja -mahdollisuuksien kuvaus ja arvottaminen.

Lisäksi analysoitiin yrityksen nykyiset käytännöt ja raportointikäytännöt ja miten ne vastaavat kestävyysraportoinnin vaatimuksia. Tämä vaihe auttaa meitä suunnittelemaan tarvittavat toimenpiteet ja tavoitteet raportoinnin onnistumiseksi. Seuraava vaihe on valmistautuminen varsinaisen raportin laadintaan. Raportin tulee olla selkeä, kattava ja helposti ymmärrettävä sidosryhmille sekä noudattaa ESRS-standardien vaatimuksia.

Raportointi tarjoaa meille monia hyötyjä, kuten viherpesun kitkemisen, sidosryhmien palautteen ja vaatimusten huomioimisen, arvoketjun tuntemuksen sekä riskien ja mahdollisuuksien havaitsemisen. Aiempi työ kestävyysaiheiden parissa, kuten yritystason päästöjen laskenta GHG-protokollan mukaisesti, sitoutuminen SBT-aloitteeseen ja tuotteiden elinkaaren tuntemus (EPD ja LCA), hyödyttävät raportoinnissa.

Kestävyysraportointi ei ainoastaan auta täyttämään lakisääteisiä vaatimuksia, vaan myös tarjoaa meille mahdollisuuden saavuttaa kilpailuetua markkinoilla. Muuttuviin kestävyyshaasteisiin vastaaminen tukee Stalatuben pyrkimyksiä kohti kestävämpää liiketoimintaa. Sidosryhmillä, kuten asiakkailla, sijoittajilla ja viranomaisilla, on tarve saada yrityksen liiketoiminnasta laajasti luotettavia tietoja. Kestävyysraportti auttaa vastaamaan näihin odotuksiin ja parantamaan läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta. Koska raportti on ulkoisen tahon tarkastama, parantaa se luotettavuutta ja lisää sidosryhmien luottamusta yrityksen raportointiin.

ESRS-standardit ovat jatkuvan kehityksen kohteena, ja meidän on pysyttävä ajan tasalla uusista vaatimuksista ja päivityksistä. Tämä vaatii jatkuvaa seurantaa ja sopeutumista muuttuviin sääntelyvaatimuksiin. Kestävyysraportointiin valmistautuminen ja prosessin rakentaminen vaatii huolellista suunnittelua, resursseja ja muutoksia yrityksen käytäntöihin sekä yhteistyötä eri osastojen välillä. Pitkällä aikavälillä parantunut läpinäkyvyys, luotettavuus ja sidosryhmien luottamus tuovat merkittäviä hyötyjä. On tärkeää, että näemme raportoinnin alustana uusille liiketoimintapotentiaaleille sekä mahdollisuutena parantaa kestävyyden hallintaa ja läpinäkyvyyttä.