TUTEKAn tarina sai alkunsa jo yli 70 vuotta sitten. Yritystä johtaa Kiviniemen perhe jo kolmannessa sukupolvessa. Yrityksen liikevaihto lähentelee 3,5 miljoonaa euroa ja se työllistää yli 20 työntekijää. Aake Kiviniemen vuonna 1946 perustaman yrityksen suunnittelemia ja valmistamia kiinto- ja irtokalusteita sekä erikoisrakenteita voi löytää ympäri maailmaa. Turkulaisen yrityksen kädenjälki ulottuu niin suurien risteilijöiden kuin arvokkaiden hotelliketjujen design-kalusteisiin, portaisiin ja kaiteisiin. TUTEKAn ja Stalatuben yhteinen nimittäjä on ruostumaton teräs, joka on esteettisesti näyttävä sekä kestävä rakennusmateriaali.

Myös TUTEKAn yhteinen historia Stalatuben kanssa on pitkä. Jo 70-luvulla aikansa suuret yrittäjät, Aake Kiviniemi ja Stalan perustaja Reino Rajamäki aloittivat yhteistyön, joka vuosien varrella on tiivistynyt. Rakenneputkien lisäksi stalatubelaisten osaaminen annetaan asiakkaan käyttöön.

Stalatubelaisten kanssa homma toimii molempiin suuntiin. Stalatuben asiakkaana saan laadukkaiden ruostumattomien teräsputkien lisäksi käyttööni yhteyshenkilöidemme ammattitaidon ja osaamisen. Annan mittaamattoman arvon sille, että voimme yhdessä miettiä ratkaisuja optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi, kertoo TUTEKAn toimitusjohtaja Aleksi Kiviniemi.

Huolella valmisteltu on jo lähes tehty. Tällä periaatteella valmistuu erikoisrakenteita- ja erikoiskalusteita laidasta laitaan tinkimättömällä ammattitaidolla ja pitkällä kokemuksella TUTEKAn verstaalla Turussa.

Vaatimusten verkko on laaja, myöhästymisiä ei sallita

Rakennusprojekteissa on usein monia eri toimijoita rakentamassa omaa palastaan isosta kokonaisuudesta. Jokaisella rakennusvaiheella on tarkkaan suunniteltu järjestys. Jos yhden urakoitsijan aikataulu pettää, sekoittaa se myös muiden toimijoiden ja pahimmillaan koko projektin valmistumisen. Aikataulu on usein tiukka ja tarkkaan suunniteltu. Myöhästymisiä ei sallita tai niille tulee iso hintalappu. Onkin erityisen tärkeää, että myös alihankkijoiden toimitusaikatauluista ei tingitä.

Jukka Matilainen

VientipäällikköEnergiateollisuus, Teräsputket ja profiilitStalatube Oy (Finland)

 

“Stalatuben toimitusajat pitää. Se on ollut yksi perusta yhteistyöllemme. Mitä on sovittu, se tehdään. Myös stalatubelaisten ja TUTEKAn välinen viestintä on tärkeää, jotta molemmat osapuolet ovat kartalla siitä, missä vaiheessa projektissa mennään”, sanoo Kiviniemi.

Isoissa projekteissa eri toimijoiden vaatimusten verkko on mittava. Pitää ottaa huomioon niin tekniikka, valot, sähköt, arkkitehdin toiveet sekä usean muun toimittajan vaateet. Vaatimusten verkko on iso ja ulottuu laajalti. Siksi on tärkeää voida luottaa siihen, että oma yhteistyökumppaneiden ketju ei petä.

150 metriä ruostumatonta putkea altaaseen

Uima-altaassa polskiessa harva miettii, mitä altaan rakentaminen oikeastaan vaatii. TUTEKAn viimeisin allasprojekti toteutettiin Etelä-Suomessa sijaitsevaan vaativaan erikoiskohteeseen. Suorakaiteen muotoinen, kaksi metriä syvä allas vetää vettä 50 kuutiota. Rakennelmalta ja sen tukipalkeilta vaaditaan erityisen paljon. Vaikka kyseessä ei ollutkaan ensimmäinen yhteinen uima-allasprojekti, käytettiin pelkästään tämän altaan suunnitteluun yli 300 työtuntia.

“Uima-altaissa käytettävä kloori sekä muut kemikaalit ovat syövyttäviä, joten myös ruostumattoman teräksen tulee kestää vaativissakin olosuhteissa. Tässä projektissa käytettiin materiaalina haponkestävää 316L:sta (EN 1.4404). Myös esteettisyys on vastaavissa kohteissa tärkeää, jotta pistemäisiäkään korroosion merkkejä ei pääse ajan saatossa ilmaantumaan”, kertoo Stalatuben teknologia- ja tuotekehitysjohtaja Lari Brask.

Kaikki tarvittavat altaan esivalmistelut tehtiin TUTEKAn verstaalla ja sen yhteistyökumppaneilla. Huolellisella valmistelulla varmistettiin, että allas vastaa tarkoin kaikkia vaatimuksia. Stalatuben tuotteiden kestävyys, eli putkipalkkien myötölujuudet, ovat laskelmissa ratkaisevia. Kestävyyden lisäksi rakennelman kokonaispaino on keskeinen.

“Valmistusvaiheessa pitää myös miettiä miten projekti kannattaa toteuttaa, sillä verstaalla valmistetut ja mahdollisimman pitkälle loppuunviedyt rakennelmat helpottavat ja nopeuttavat asennustöitä itse kohteessa. Vahvuutemme on, että teemme kaikki esivalmistelut verstaalla, joten itse kohteeseen jää vain asennustyöt”, kertoo Kiviniemi.

Huolelliseen esivalmisteluprosessiin kuuluu osaltaan myös logistiikan suunnittelu. Lähes valmiiksi asti omalla verstaalla valmistetut isotkin rakennelmat joudutaan usein kuljettamaan esivalmisteluvaiheessa yhteistyökumppanin käsittelyyn. Näin tehtiin myös kyseisen uima-altaan kohdalla. Varsinaisen rakennusvaiheen jälkeen uima-allas koetäytettiin, mitattiin, tyhjennettiin, upotettiin hapotusaltaaseen ennen sen lopullista siirtämistä varsinaiseen kohteeseen.

Toinen Stalatuben kanssa yhteistyössä valmistettu vastaava allas päätyi Saudi-Arabiaan, resort-tyyppiseen kohteeseen. Altaan paino, jäykkyys, kuljetettavuus ja esivalmistusaste olivat vieläkin merkittävämmässä roolissa, kun massiivista rakennelmaa kuljetettiin niinkin kauas.

Rakenteen kokonaispainolla tuntuvia säästöjä

Mitä enemmän rakennelman kokonaispainoa saadaan vähennettyä oikeiden materiaalivalintojen avulla, sitä helpompi tuote on esivalmistella ja kuljettaa paikasta toiseen tuotannon eri vaiheissa. Pienempi kokonaispaino säästää kustannuksia, kun itse valmistusmateriaalia tarvitaan vähemmän. Kaupan päälle projektin hiilijalanjälki pienenee materiaali- ja kuljetuskustannussäästöjen ansiosta.

Allasprojektissa rakennussuunnittelijan painotavoitteet alittuivatkin Stalatuben putkipalkkien sekä asiantuntijoiden painolaskelmien ansiosta. Asiantuntijoiden avulla voidaan saavuttaa erityisen merkittäviäkin paino- ja kokonaiskustannussäästöjä säästöjä erityisesti isojen putkien osalta.

“Kyllä suomalaiset osaavat nämä hommat. Työtä tehdään pieteetillä ja suurella kunnianhimolla. Kyse on tinkimättömästä yhteistyöstä, joka perustuu siihen, että vain paras ja optimaalinen lopputulos on riittävän hyvä. Haluamme olla yhdessä maailman paras”, summaa Kiviniemi.

Yksityisen arvoasunnon uima-altaan rakenteisiin upposi yhteensä 25 x 6 m Stalatuben valmistamaa 100x100x5mm kokoista EN 1.4404 /316L putkea.

Turun Teräskaluste Oy on vuonna 1946 perustettu perheyritys. Se valmistaa kiinto- ja irtokalusteita ja erikoisrakenteita, kuten portaikkoja, kaiteita ja muita räätälöityjä sisustuselementtejä luksusluokan kohteisiin, kuten risteilijöihin, superjahteihin, hotelleihin ja muihin julkisiin tiloihin eri puolille maailmaa. Teräksen ja värimetallien lisäksi tuotannossa käytetään kivi-, puu- ja lasimateriaaleja.

TUTEKAn tuotannon avainsanat ovat esivalmistus ja modularisointi: kaikki tuotteet valmistetaan ja viimeistellään sen omalla verstaalla Turussa ja toimitetaan asennusvalmiina kohteeseen. Asiantuntevan suunnitteluosastonsa ansiosta se on vahvimmillaan haastavissa, kokemusta vaativissa projekteissa. Lisätietoja saa osoitteesta www.tuteka.fi.

You might be interested of these also

Photo: https://www.cruisemapper.com/ships/Icon-Of-The-Seas-2110

Ruostumaton teräs kestää isoimmatkin puhurit sekä suolaisen ilmaston 

Maailman suurin risteilyalus, Icon of the Seas, on tehty kestämään haasteellisimmissakin sääolosuhteissa. Jättimaiseen, 365...

Erityislujaa Duplexia pysäkkikatoksiin

Barcelonan kaupunki päätti jo ennen koronapandemiaa investoida julkiseen liikenteeseen ja rakennuttaa uuden raitiovaunulinjan yhdelle kaupungin...

Ylivoimaiset hygieniaedut ja monta muuta hyötyä – Tetra Pak

Yli vuosikymmen sitten Tetra Pak, johtava pohjoismainen nestemäisten elintarvikkeiden pakkauskoneiden valmistaja, siirtyi käyttämään ruostumattomia teräsputkia...